درمان CHI و امید به درمان دیابت

دانشمندان دانشگاه منچستر با همکاری یک گروه بین المللی درمان جدیدی را برای یک بیماری نادر و کشنده  در کودکان که دقیقاً عکس دیابت با مزه است، کشف نمودند.

بیماری CHI یا هایپرانسولینیسم ارثی (Congenital hyperinsulinism) وضعیتی است که در آن پانکراس بیش از حد انسولین تولید و ترشح می کند (دقیقاً بر خلاف دیابت) بنابراین با درک بهتر این بیماری دانشمندان امیدوارند بتوانند بیماری دیابت را که در آن عکس این اتفاقات حادث می شود، درمان کنند.

نتایج این تحقیق در ژورنال Diabetes(21 مارچ 2011) به چاپ رسید.

به گفته ی دکتر Karen Cosgrove ، در پانکراس طبیعی گروه کوچکی از پروتئین ها نقش کلید روشن و خاموش یا کنترل میزان ترشح انسولین را بازی می کنند، زمانیکه این پروتئین ها دچار اختلال شوند سلولهای پانکراس نیز دچار اختلال درترشح مقدار انسولین می شوند دو حالت وجود دارد یا مقدار انسولین کم شده و دیابت حادث می شود و یا مقدار انسولین بسیار زیاد شده و بیماری CHI ایجاد می گردد.

در بیماری CHI قند خون بطور خطرناکی افت می کند، افت قند خون به تشنج می انجامد و چنانچه این حالت درمان نشود سبب زیانهای مغزی شدید می گردد. این یک وضعیت پیچیده است که بر اثر نقص ژنتیکی ایجاد می گردد. این جهش ژنی سبب می شود زمانی که سلولهای تولید کننده ی انسولین باید خاموش باشند، روشن باقی مانده و انسولین ترشح کنند.

گروه تحقیقاتی دکتر Cosgrove چند سال قبل نشان دادند که چگونه این نقص ژنی سبب ترشح کنترل نشده و بیش از حد انسولین می شود. درحال حاضر محققین به وسیله ی جراحی سلولهای پانکراس را از بدن بیماران خارج کردند و ثابت کردند که در بسیاری از موارد می توان در سلول مورد نظر نقص ژنی را اصلاح نمود.

درمانهای دارویی موجود برای بیماری CHI در موارد حاد بیماری ، سودمند نیستند و بیمار مجبور به جراحی و خارج کردن بخشی از پانکراس می گردد. محققین دانشگاه منچستر کشف کردند که درمان سلولها تحت شرایط خاصی می تواند به بازگرداندن توانایی سوئیچ های داخلی سلول برای کنترل ترشح انسولین کمک کند. در میان این تحقیقات ، گروه توانست اولین شواهد را دال بر معکوس نمودن تأثیرات این جهش ژنی بر سلولهای تولید کننده ی انسولین در انسان بیابد.

یکی از داروهایی که در این تحقیقات مورد استفاده قرار گرفت دارویی است که برای درمان بیماران دارای Cyctic fibrosis بکار می رود اما این داروها تا به حال برای درمان بیماران CHI بکار نرفته بود. گروه تحقیقاتی امیدوارند یافته های این تحقیق بتواند در آینده راه را برای ابداع درمانی جدید یا تهیه ی داروهای مشابه برای درمان CHI هموار کند.

دکتر  Cosgrove می گوید: اگر چه یافته های این تحقیق بسیار امیدوار کننده است اما نمی تواند بصورت یک معجزه برای درمان CHI بکار رود. اما این تحقیق امیدهای واقعی برای آینده برای تهیه ی داروهایی که بتوانند نقص های سلولی را معکوس کنند برای ما ایجاد کرده است.

منبع: www. sciencedaily.com